fredag 27 juli 2012

Rårörd saft


Efter att knåpat ihop hela 8 liter flädersaft är det nu dax för vinbären. Vinbär är lite söligare att sila, men jag kan lova, att det är enkelt. Inget kokande, inget rensande av bär!! Nu har jag blandat till största delen svarta vinbär, sen röda vinbär, rabarber och hallon.

Rårörd saft

3 liter bär
Du kan blanda hej vilt mellan vinbär, hallon, rabarber, jordgubbar. Använd dock inte bara röda vinbär, det blir inte bra. Jag brukar alltid ha svarta vinbär som stadga och sen fylla på med annat.

2 liter kokat vatten
hälls över bären i en STOR bunke

Ett paket vinsyra 45g
strös i bären och vattnet. Vinsyra hittar du i kryddhyllan.

Detta ska stå ett dygn. Sedan silar du av allt. Detta gör att du slipper rensa innan. Något löv, någon insekt, några kvistar följer alltid med men det gör inget! Jag silar med hjälp av en gammal kökshandduk. Hjälp till att krama ut allt och kasta bären efter hand. 

8 hg socker 
häller man i per liter saft man fått ut. Rör ut sockret ordentligt  innan du häller upp saften på flaskor.

Atamon 
tillsätts i flaskorna, enligt doseringstabell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar